Alles over uitvaarten in Haarlem

Condoleance in Haarlem

De meeste families houden na de uitvaartplechtigheid een condoleance. Dit is de gelegenheid voor belangstellenden om de familie te condoleren met het verlies. Maar doordat mensen elkaar vaak lange tijd niet gezien hebben is het ook een moment om met elkaar samen te zijn en herinneringen op te halen.

Het is overigens niet zo dat er tijdens de condoleance altijd gecondoleerd wordt. Het kan namelijk ook zijn dat de familie aangeeft dat ze liever niet de hele tijd handen willen schudden. De dag van een uitvaart is voor de familie doorgaans een hele zware dag, vol van emoties en spanning. Het kan daarom zijn dat de familie er de voorkeur aan geeft om rustig te kunnen zitten zonder dat ze de hele tijd uit beleefdheid moeten blijven staan om iedereen een hand te geven.

Hoe de condoleance wordt vormgegeven kunt u helemaal zelf bepalen. Het is dus zeker niet zo dat u zich verplicht moet voelen om vast te houden aan ouderwetse etiquette.

Warm buffet met luxe hapjes of koffie met cake

Warm buffet met luxe hapjes of koffie met cake

Bij condoleances wordt ook in deze tijd nog heel wat cake gegeten en koffie gedronken. Maar steeds vaker kiezen families ervoor om daarvan af te wijken. De ouderwetse condoleance die vaak werd gehouden in ruimtes die vrij steriel zijn aangekleed en waarbij het gevoel van warmte ontbrak maken steeds meer plaats voor de moderne condoleance ruimtes.

De meeste condoleances die in Haarlem worden gehouden vinden plaats in sfeervolle ruimtes. Steeds vaker maken koffie en cake plaats voor wijn en een schaal bitterballen. Mensen wonen vaak ver uit elkaar waardoor ze elkaar maar weinig zien. Een uitvaart is dan vaak het moment waarbij de hele familie weer even samen is. Het wordt dan ook gezien als een soort familiereünie. Mensen willen van de gelegenheid gebruik maken om even bij te praten met elkaar.

De catering kan zo uitgebreid en luxe zijn als u maar wilt. Diverse cateraars uit Haarlem specialiseren zich in het bedienen van families na een uitvaartplechtigheid. Waarbij de familie kan kiezen uit een eenvoudige borrel met bier, wijn, bitterballen en een kaasplankje. Maar het is ook heel goed mogelijk om te kiezen voor een warmbuffet. Eigenlijk is alles mogelijk zolang er budget voor is.

Crematorium, begraafplaats of uitvaartcentrum

Veel condoleances worden gehouden op een van de begraafplaatsen in Haarlem of in het crematorium waar de uitvaart heeft plaatsgevonden. De crematoria in en rond Haarlem beschikken over moderne faciliteiten waarmee ze familie kunnen voorzien in eigenlijk alle soorten catering. Ook in de aula’s op de Haarlemse begraafplaats is ruimte om een condoleance te houden. Omdat deze niet beschikken over een eigen keuken zal de catering moeten worden verzorgd door een cateraar. U kunt hierover contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats of met uw uitvaartondernemer. Natuurlijk kunt u ook zelf een cateraar contacten om de condoleance te regelen. Het is wel belangrijk dat u afspraken over de reservering van de aula maakt met de beheerder.

Als de uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden in een uitvaartcentrum in Haarlem dan kunt u ook overwegen om daar de condoleance te houden. De meeste uitvaartcentra in Haarlem beschikken over een eigen keuken van waaruit diverse soorten catering kunnen worden aangeboden.

Het heeft verschillende voordelen om een condoleance te houden op de plaats waar de uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden. Door alles op een locatie te houden voorkom je dat belangstellenden zich meerdere keren moeten verplaatsen. Daarnaast zijn de medewerkers op deze locaties helemaal ingespeeld op uitvaarten. Dat maakt dat families zich niet bezig hoeven te houden met de vraag of alles goed verloopt.

Boot, kroeg, theater, kantine

Families kiezen steeds vaker zelf een locatie uit waar ze de condoleance houden. Dat hoeft dus niet verplicht plaats te vinden in een crematorium, uitvaartcentrum of begraafplaats. Als de familie het prettiger vindt om de condoleance te houden op een plek die verder niets met de uitvaart te maken heeft dan kan dat.

Er zijn tientallen geschikte locaties in Haarlem waar u een condoleance kunt houden. Dat kan in de kantine van de favoriete sportvereniging van de overledene, of in de stamkroeg van de overledene. Het kan ook bij verschillende rederijen in Haarlem die rondvaarten aanbieden.

Er zijn ook verschillende zalen die worden verhuurd voor condoleance en of uitvaartplechtigheden. U kunt zelf contact opnemen om uw wensen te bespreken met de verhuurder. Maar uw uitvaartondernemer kan u hierbij ook van dienst zijn. Bedenk dat het vaak behoorlijk wat tijd kost om het helemaal zelf te regelen. Niet iedereen kan dat in emotioneel zware tijden opbrengen.

Houdt bij het vormgeven van de condoleance goed rekening met het beschikbare budget. Als u er voor kiest om het helemaal zelf te organiseren dan is het belangrijk dat u van te voren goede afspraken maakt over de kosten. U voorkomt daarmee dat u in de weken na de uitvaart een rekening ontvangt die wel heel hoog uitpakt. Een goede tip bij het kiezen van een locatie is om altijd te controleren of deze locatie goed bereikbaar is met het openbaarvervoer en of er voldoende parkeergelegenheid is.

Condoleance in eigen huis

Het kan zijn dat u beschikt over een grote woonkamer of een grote tuin. In dat geval kan het een optie zijn om de condoleance en of uitvaartplechtigheid thuis te laten plaatsvinden. Het is dan natuurlijk wel verstandig om goed na te gaan hoeveel belangstellenden er zullen komen. Een thuiscondoleance kan een goede manier zijn om geld te besparen omdat u geen huur hoeft te betalen en u alles zelf kan regelen. U moet er wel rekening mee houden dat het organiseren vaak heel wat tijd kost en dat u na de condoleance alles moet opruimen. Maar het is natuurlijk ook goed mogelijk om een cateraar te vragen om de condoleance te verzorgen. Uitvaartondernemers uit Haarlem hebben doorgaans goede contacten met cateraars uit Haarlem. Ze kunnen u dus adviseren, maar het staat u natuurlijk helemaal vrij om zelf een keuze te maken.

Condoleance locatie kiezen in Haarlem

Wanneer de overledene al enige tijd ziek is geweest heeft de familie vaak al tijd gehad om zich te oriënteren op verschillende locaties. Mogelijk heeft de overledene zelf al een heel plan klaar liggen over hoe de dag van de uitvaart er uit moet zien. Als u de tijd hebt om na te denken over een aanstaand overlijden dan is het verstandig om van de gelegenheid gebruik te maken en diverse partijen te vragen om een offerte. Daarmee kunt u heel wat geld besparen. Maar niet alleen het geld speelt mee, het geeft ook de gelegenheid om heel goed uit te zoeken welke locatie het beste bij u past.

Als iemand plotseling komt te overlijden is er relatief weinig tijd om alles te regelen. Uw uitvaartondernemer kan u in dat geval goed adviseren en kan de organisatie eventueel helemaal op zich nemen. De uitvaartverzorger kent de meest geschikte locaties voor een condoleance in Haarlem. Hij of zij zal naar aanleiding van het gesprek met u met verschillende voorstellen komen. Daarbij kunt u samen ook nadenken over de invulling van de condoleance. Welke muziek wilt u op de achtergrond horen? Wilt u dat iemand nog wat zegt tegen de aanwezigen? Wilt u dat belangstellenden naar u toekomen om u te condoleren en wilt u nog een dankwoord uitspreken naar de aanwezigen? Het zou ook kunnen zijn dat u wilt dat alle aanwezigen een symbolisch aandenken meenemen naar huis. Dat zou bijvoorbeeld een zakje met zaadjes van de bloemen kunnen zijn waar de overledene zo van hield.

Overlijden in regio Haarlem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206