Alles over uitvaarten in Haarlem

Wat te doen na een overlijden

Zaken die direct geregeld moeten worden

1 Waarschuw huisarts in verband met verklaring van overlijden

U hebt een verklaring van overlijden nodig van de gemeente Haarlem (als de overledene is gestorven in de gemeente Haarlem) om een verlof tot begraving of crematie te verkrijgen. De Verklaring van overlijden kan alleen door een arts worden afgegeven, u kunt na een overlijden dan ook het beste de huisarts bellen. Als u een overledene aantreft en u denkt dat er (mogelijk) sprake is van een misdrijf of zelfmoord dan moet u alarmnummer 112 bellen.

2 Zoek uit of er wensen zijn vastgelegd

Probeer direct uit te zoeken of de overledene wensen heeft vastgelegd. Het gaat om:

  • Testament. U kunt bij een notaris navragen over er een testament is of neem contact op met het Centraal Testamentenregister. Meer informatie hierover kunt u lezen in de infotheek van Uitvaart.nl.
  • Codicil (dit is een persoonlijke aanvulling op het testament)
  • Donorverklaring (document waarin keuze voor orgaan- of weefseldonatie is vastgelegd)

De meeste mensen bewaren hun codicil bij hun waardepapieren. Een donorverklaring hebben veel mensen altijd bij zich, bijvoorbeeld in de portemonnee, tas of jas.

3 Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft

Zoek in de administratie van de overledene of hij/zij een uitvaartverzekering heeft. Mocht er geen uitvaartverzekering zijn dan kan je direct door naar de volgende stap. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan kunt u deze verzekeraar het beste direct bellen.

Stel de volgende vragen tijdens dit telefoongesprek:

  • 1 Is er sprake van een kapitaalverzekering of een naturaverzekering? ( is er sprake van een naturaverzekering ga dan naar stap 3)
  • 2 Voor hoeveel geld is de overledene verzekerd?

    let op! Als er sprake is van een kapitaalverzekering dan kunt u zonder enige financiële consequentie kiezen voor de uitvaartondernemer van uw persoonlijke keuze. Dat mag dus een andere uitvaartondernemer zijn dan de uitvaartondernemer die de verzekeraar u zal aanbieden! U kunt vanaf hier doorgaan naar stap 4 uit de checklist na overlijden: kies een uitvaartondernemer
  • 3 Wat is het verzekerde bedrag van de naturaverzekering? Eventueel kunt u nog vragen wat de voorwaarden voor uitkering van het bedrag zijn.
  • 4 Waar kan ik het overlijden melden zodat we de uitvaart kunnen regelen*?


* Let op! Ook in het geval van een naturaverzekering kunt u er voor kiezen om de uitvaart door een andere uitvaartonderneming te laten verzorgen. In dat geval is het wel heel belangrijk om te vragen welk bedrag de verzekeraar zal uitkeren als u de uitvaart door een ander laat uitvoeren. Dat is doorgaans een lager bedrag dan het verzekerde natura bedrag. Vraag ook naar de voorwaarden om het bedrag te kunnen ontvangen.

4 Vergelijk uitvaartondernemers

Het is heel eenvoudig en kosteloos om verschillende uitvaartondernemers uit Haarlem met elkaar te vergelijken. Op www.uitvaartmarkt.nl kan een wensenlijst worden ingevuld. De aanvrager ontvangt binnen enkele uren verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Haarlem en omgeving. Door uitvaartondernemers te vergelijken kunt u honderden euro’s besparen. Maar dat is niet het enige. Uitvaartmarkt.nl maakt het namelijk ook mogelijk om uitvaartondernemers te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvaartondernemers die een film meesturen. Op die manier kan de familie thuis zien met wie ze te maken hebben. Daarmee voorkomen ze dat er een uitvaartondernemer over de vloer komt waar ze eigenlijk helemaal geen klik mee hebben. Het komt helaas nog veel te vaak voor dat families de uitvaart van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer waar ze het totaal niet mee kunnen vinden. Uitvaartondernemers zijn niet verplicht om een speciale uitvaartopleiding te volgen. Elke uitvaartondernemer werkt daardoor op zijn of haar eigen manier.

Neem gerust de tijd om een uitvaartondernemer te kiezen. Soms denken mensen dat ze binnen een paar uur al een uitvaartondernemer moeten bellen, maar dat is nergens voor nodig. Veel families vinden het juist prettiger om de eerste uren alleen te zijn met elkaar en de overledene. Neem daarom dus altijd de gelegenheid om uitvaartondernemers te vergelijken. Het regelen van een uitvaart is namelijk niet alleen heel emotioneel, maar ook intiem. En dan is het bijzonder prettig om geholpen te worden door iemand waar je je goed bij voelt.

5 Leg spullen klaar voor de laatste verzorging en opbaring

Nadat je de uitvaartondernemer hebt gebeld en afgesproken hebt wanneer die langskomt, kan je alvast wat spullen klaarleggen. Denk aan:


Bedenk ook alvast of u wilt dat de overledene thuis wordt opgebaard of in een uitvaartcentrum.

6 Sluit de woning goed af

Als de overledene de enige bewoner was van de woning dan moet u er voor zorgen dat deze goed wordt afgesloten als u weggaat. U moet dat doen om dieven geen kans te geven om de inboedel van de overledene te stelen. Noem daarom bij voorkeur ook niet het adres van de overledene in een eventuele rouwadvertentie in de krant. Dieven lezen die advertenties ook!

Als u na het overlijden geen gebruik meer maakt van de woning dan is het verstandig om de elektriciteit en het gas uit te schakelen.

7 vervolgstappen

Samen met uw uitvaartondernemer zult u de uitvaart van uw dierbare verder gaan invullen. Er moeten veel keuzes worden gemaakt, onder andere over cremeren of begraven, welk lichaamsomhulsel (kist, opbaarplank), opbaren in uitvaartcentrum of thuis, wie krijgen een rouwkaart, wel of geen condoleance na de uitvaart etc.

Overlijden in regio Haarlem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206